Z akých materiálov staviame šťastné domy?

Pri výstavbe murovaného alebo dreveného domu sú najdôležitejšie použité materiály. Práve tie najviac ovplyvnia budúcu kvalitu bývania. V tomto článku vám priblížime, aké technológie a materiály využívame v spoločnosti Šťastné domy.

Ak ste sa začítali do tohto článku s veľkou pravdepodobnosťou uvažujete o výstavbe rodinného domu. Či už uprednostníte prevedenie na kľúč, hrubú stavbu alebo holodom, získavanie informácií o materiáloch a postupoch bude nevyhnutnosťou. Radi vám s tým pomôžeme.

Uprednostňujeme otvorenosť a úprimnosť. Preto sme pre vás pripravili tento blog. Nájdete v ňom to, čo potrebujete vedieť o materiáloch a postupoch, ktoré využívame pri výstavbe vašich vysnívaných domov. Dozviete sa všetko o skladbe obvodových aj vnútorných stien, šírkach materiálov aj izolácií.


Murované aj montované domy

Každý si predstavuje ten svoj inak. Niekto chce tehlu, iný uprednostní drevo. Chceme vyhovieť všetkým vašim požiadavkám, a preto v našej ponuke nájdete murované aj montované domy. Oba typy môžu byť postavené aj ako nízkoenergetické alebo pasívne domy. Projekty sú rozdelené na bungalovy, ale aj rodinné domy s obytným podkrovím. Drevodomy staviame pomocou systému „two by four“.

Čo to znamená systém „Two By Four“

Tento systém vznikol v Spojených štátoch amerických a ide o výstavbu rámu drevodomu pomocou vodorovných a zvislých hranolov. Čísla predstavujú pôvodné rozmery hranolov v palcoch, čo je na centimetre približne 50 x 100 milimetrov. Dnes ide o najrozšírenejší spôsob výstavby sendvičových drevostavieb, ktorý sa využíva po celom svete.

Hranoly vytvoria nosnú konštrukciu, na ktorú sa následne umiestňuje opláštenie z vnútornej a vonkajšej strany. Takto vznikne takzvaný sendvič, do ktorého sa vkladá tepelná izolácia. V našich stavbách používame izoláciu v šírke 150 milimetrov.

Výhody výstavby systémom Two By Four

Najväčšou výhodou takéto systému výstavby je jeho rýchlosť. Hrubú stavbu vieme dokončiť za približne štyri týždne a do troch mesiacov býva celý do pripravený na nasťahovanie.

Okrem toho two by four poskytuje značnú flexibilitu pri výstavbe drevodomov. Konštrukcia objektu sa po dohode dá upraviť aj počas výstavby. Systém umožňuje aj to, že v prípade potreby zmeny dispozície priečok, okien alebo dverí, nič nepriplácate.

Použité materiály pri stavbe hrubej stavby

A teraz poďme rovno k jadru veci – k použitým materiálom vo vnútorných a obvodových stenách. Naše vonkajšie steny majú celkovú hrúbku 38,65 cm a vnútorné steny 20 cm.

Obvodové steny

Obvodové steny pozostávajú z dvoch 12,5 mm OBS dosiek (drevoštiepková doska), medzi ktoré sa vkladá izolácia. Používame 150 mm izolácie značiek Knauf alebo Isover. Okrem toho sa k obvodovej stene pridáva ešte ďalších 150 mm polystyrénovej izolácie, ktorá sa už umiestňuje z vonkajšej časti OBS dosiek.

Na polystyrénovú izoláciu ide silikátová omietka a sklokeramická sieťka. Samozrejmosťou je aj použitie hliníkovej parozábrannej fólie.

Vnútorné steny

Vnútorné steny staviame rovnakým systémom. Základ tvoria hranoly s rozmermi 50 x 100 milimetrov, ktoré sa opláštia 12 mm MDF (prípadne OSB) doskou. Medzi dosky sa vkladá 150 mm izolácie. Stena je dokončená z oboch strán protipožiarnym sadrokartónom a omietkou.

Za týmito postupmi a materiálmi sú roky skúseností a veríme, že je to ten najlepší pomer medzi kvalitou a cenou. Ďalšie informácie o výstavbe domov, cenách drevodomov na kľúč alebo praktické rady z blogu nájdete na našej webovej stránke.

Kontaktné údaje

ELEGANCIO s.r.o.
Hájska cesta 549/2
039 01  Turčianske Teplice
SLOVENSKO
Pon-Pia 8:00-16:00

Fakturačné údaje

ELEGANCIO s.r.o.
1. mája 913/2
039 01  Turčianske Teplice
SLOVENSKO
IČO:  36 43 39 26
DIČ:  20 22 05 73 34
IČ DPH:  SK 20 22 05 73 34

Naše služby

Kto sme

„S vášňou staviame a zatepľujeme vaše príbytky. Snažíme sa priniesť kúsok šťastia do vašich domovov, pretože len šťastný človek tvorí šťastnú budúcnosť. Poďme tú vašu tvoriť spolu!“
Rasťo Kmeť— Ing. Rastislav Kmeť, majiteľ
Na zabezpečenie funkčnosti a analýzu návštevnosti používame súbory „cookies